Als gevolg van een ernstig tekort aan werknemers in Rusland moeten bedrijven de lonen fors verhogen, in de hoop talent aan te trekken.

Werknemers kregen afgelopen jaar 8 procent tot 20 procent meer loon, meldt persbureau Bloomberg op basis van data van het Russische recruitmentbureau Superjob.

Dat is slechts nieuws voor het Russische leger, dat met het bedrijfsleven concurreert om mankracht. Militairen kregen vorig jaar een loonsverhoging van 10,5 procent, schrijft Bloomberg.

Het Russische leger blijft vooralsnog een aantrekkelijke optie voor velen. Junior posities leveren maandelijks 210.000 roebels (zo’n 2.150 euro) op. Dat is bijna drie keer het gemiddelde salaris in Rusland, volgens het Britse ministerie van Defensie.  

"Het is zeer waarschijnlijk dat het salaris en de extra voordelen een sterke stimulans zijn voor mannen om zich aan te sluiten, vooral voor degenen uit de armere gebieden van Rusland", schreef het ministerie afgelopen augustus in een rapport.

Desondanks zal het leger zijn rekruteringsdoelen waarschijnlijk niet halen, concludeert het Britse ministerie van Defensie. Althans, niet zonder dienstplicht.

Rusland komt ruim 2 miljoen werknemers tekort

Eind vorig jaar had Rusland een recordaantal van 2,3 miljoen werknemers nodig om de openstaande vacatures te vullen, zo blijkt uit data van het Russische statistiekbureau. Dit terwijl het werkloosheidscijfer in het land al rond het historische dieptepunt van 2,9 procent lag.

Het tekort aan arbeidskrachten is zo erg dat Rusland zelfs een Sovjet-praktijk weer van stal heeft gehaald. Het land zet gevangen in als arbeidskrachten om noodlijdende industrieën overeind te houden.

In 2022 had de Russische overheid naar schatting 19 miljard roebel (195 miljoen euro) uit gedwongen gevangenisarbeid, meldde de krant The Moscow Times vorig jaar.

LEES OOK: Oekraïne lijkt het ‘gevecht om munitie’ te verliezen en ziet de Russen veel meer granaten afvuren